Faguttrykk:

CDN (Content Delivery Network)

En forklaring på Content Delivery Networks og deres rolle i rask levering av innhold på nettet.

Hva er et Content Delivery Network?

Et Content Delivery Network (CDN) er et nettverk av servere distribuert over ulike geografiske steder for å levere internettinnhold som videoer, bilder og websteder raskere til brukere basert på deres geografiske beliggenhet.

Hvordan fungerer et CDN?

Når en bruker forespør innhold fra en nettside som bruker et CDN, blir forespørselen omdirigert til den nærmeste serveren. Dette reduserer latens og forbedrer lastetiden, noe som er avgjørende for å gi en god brukeropplevelse, spesielt for nettsteder med høyt trafikkvolum og globale besøkende.

CDNer brukes også til å håndtere store trafikkspisser og distribuere belastningen jevnt over serverne, noe som reduserer risikoen for nettstedsnedetid. Dette er spesielt viktig for e-handelssider, medier, spillnettsteder og andre online tjenester som krever høy tilgjengelighet og rask ytelse.

I tillegg til hastighetsforbedringer, gir CDNer også sikkerhetsfordeler. De kan hjelpe til med å beskytte nettsteder mot DDoS-angrep og andre sikkerhetstrusler ved å distribuere angrepstrafikken over sitt globale nettverk. Mange CDN-leverandører tilbyr også ekstra sikkerhetsfunksjoner, som SSL/TLS-sertifikater og WAF (Web Application Firewalls).

Hvordan går man fram

For nettstedseiere, krever bruk av CDN ingen ekstra maskinvare eller programvareinstallasjoner. Det involverer vanligvis en enkel konfigurasjon av DNS-innstillinger for å rute trafikken gjennom CDN-nettverket. Med en økende etterspørsel etter raskere og sikrere nettinnhold, blir CDNer et stadig mer viktig element i moderne webarkitektur.

Les mer om CDN hos leverandøren vi ofte anbefaler: BunnyCDN