Faguttrykk:

Funnel

En forståelse av salgs- og markedsføringsfunnels og deres rolle i kundeengasjement.

En Funnel, eller salgstrakt, er en modell som representerer kundereisen fra bevissthet til konvertering. Den inneholder ulike trinn som tiltrekker, engasjerer og fører potensielle kunder til å ta ønskede handlinger, for eksempel kjøp eller abonnement.

Salgs- og markedsføringsfunnels er en essensiell del av strategiene som brukes av bedrifter for å tiltrekke, konvertere og beholde kunder. Her er de vanlige trinnene i en typisk salgs- eller markedsføringsfunnel:

  1. Bevissthet: I dette trinnet blir potensielle kunder gjort oppmerksom på et produkt eller en tjeneste gjennom markedsføringsaktiviteter som annonsering, sosiale medier, eller innholdsmarkedsføring.
  2. Interesse: Etter bevissthetstrinnet viser noen potensielle kunder interesse for produktet eller tjenesten. Dette kan være et resultat av ytterligere forskning eller undersøkelse.
  3. Vurdering: I vurderingstrinnet vurderer potensielle kunder produktet eller tjenesten grundig. De sammenligner det ofte med konkurrerende alternativer og tar beslutningen om å gå videre eller ikke.
  4. Handling: Handlingstrinnet innebærer at potensielle kunder tar den ønskede handlingen, for eksempel å foreta et kjøp, registrere seg for et abonnement eller kontakte bedriften.
  5. Beholdning og lojalitet: Etter konvertering er det viktig å opprettholde kundens engasjement og bygge lojalitet. Dette inkluderer å levere god kundeservice og oppfølging.

Funnel-modellen hjelper bedrifter med å forstå hvordan potensielle kunder beveger seg gjennom prosessen og gir innsikt i hvor det kan være behov for forbedring eller optimalisering. Den brukes også til å måle effektiviteten til markedsføringskampanjer og salgsstrategier.

Salgs- og markedsføringsfunnels varierer avhengig av bransje, produkt og målgruppe, og de tilpasses ofte for å møte spesifikke forretningsmål. Ved å analysere og optimalisere funnels kan bedrifter øke konverteringsraten og oppnå større suksess i å tiltrekke og beholde kunder.