Faguttrykk:

Online Reputation Management (ORM)

En forklaring på online omdømmebehandling (ORM) og dens betydning for å administrere et positivt digitalt omdømme.

Online omdømmebehandling (ORM) er en strategisk tilnærming som fokuserer på overvåking, administrasjon og forbedring av et individuelt eller bedriftens digitale omdømme på internett. Et digitalt omdømme refererer til hvordan en person, merkevare eller organisasjon oppfattes av andre mennesker på nettet.

Elementer i Online Omdømmebehandling

Online omdømmebehandling innebærer flere viktige elementer:

 1. Overvåking: Dette innebærer å aktivt overvåke internett for å finne ut hva som blir sagt om deg, merkevaren din eller organisasjonen din. Dette inkluderer å se på omtaler, vurderinger, kommentarer, sosiale medier og nyhetsartikler.
 2. Analysere og Vurdere: Etter å ha samlet data gjennom overvåking, må du analysere og vurdere informasjonen for å forstå hvordan omdømmet ditt blir oppfattet og hvorfor.
 3. Strategisk Respons: Basert på analysen av omdømme, må du utvikle en strategisk respons. Dette kan inkludere å svare på negative vurderinger eller kommentarer, adressere falsk informasjon og fremme positive aspekter av omdømmet.
 4. Bygge Positivt Omdømme: ORM handler ikke bare om å forsvare omdømmet, men også om å bygge det opp. Dette kan inkludere å opprette kvalitetsinnhold, delta i samfunnsdiskusjoner og engasjere seg med målgruppen.

Betydningen av ORM

Online omdømme er avgjørende i dagens digitale verden. For bedrifter og enkeltpersoner kan et positivt digitalt omdømme ha flere fordeler:

 • Tillit og troverdighet: Et godt omdømme bidrar til å bygge tillit og troverdighet blant målgruppen. Kunder og interessenter er mer sannsynlig å engasjere seg med og stole på merker eller individer med et positivt omdømme.
 • Kundelojalitet: Et positivt omdømme kan føre til økt kundelojalitet, da fornøyde kunder er mer tilbøyelige til å gjøre gjentatte kjøp og anbefale merkevaren til andre.
 • Rekruttering og forretningsmuligheter: Et sterkt digitalt omdømme kan tiltrekke seg talentfulle medarbeidere og forretningsmuligheter. Potensielle partnere og investorer vil også vurdere omdømmet når de tar beslutninger om samarbeid.

Beste Praksis for ORM

Noen beste praksis for å administrere ditt digitale omdømme inkluderer:

 1. Ærlighet og Integritet: Vær ærlig og oppretthold integritet i alle dine online interaksjoner.
 2. Rask Respons: Svare raskt på negative tilbakemeldinger eller klager for å vise engasjement i kundens velvære.
 3. Opprett Kvalitetsinnhold: Del relevant, nyttig og verdifullt innhold som viser ekspertise og autoritet innenfor ditt felt.
 4. Bruk Sosiale Medier: Aktivt delta i sosiale medier-plattformer for å engasjere deg med målgruppen og adressere bekymringer.
 5. Bygg Positivt Samfunn: Delta i online samfunn og fora for å bygge positive relasjoner og omdømme.

Online omdømmebehandling er en pågående prosess som krever tid og innsats. Å opprettholde et positivt digitalt omdømme er en investering som kan gi store fordeler i form av tillit, kundelojalitet og forretningsmuligheter.