Faguttrykk:

URL (Uniform Resource Locator)

En oversikt over URL (Uniform Resource Locator) og hvordan det identifiserer ressurser på internett.

URL (Uniform Resource Locator)

URL (Uniform Resource Locator) er en nettadresse som brukes til å identifisere en bestemt ressurs på internett, for eksempel en nettside, et bilde, en fil eller en annen digital ressurs. En URL gir veibeskrivelse til hvor ressursen kan finnes på nettet.

En typisk URL består av følgende komponenter:

  • Protokoll: Dette angir hvordan nettleseren skal kommunisere med ressursen. For eksempel bruker «http://» vanlig HTTP, mens «https://» indikerer en sikret tilkobling.
  • Domenenavn: Dette er adressen til vertsmaskinen som vertskap for ressursen. For eksempel kan domenenavnet være «www.example.com».
  • Ressursbane: Dette er banen til selve ressursen på vertsmaskinen. Det kan inkludere filnavn, katalogstruktur eller dynamiske parametere.
  • Port (valgfritt): Noen ganger inkluderes portnummeret for å angi den spesifikke nettverksporten som skal brukes for å koble til ressursen. Dette er vanligvis valgfritt, og standardportene brukes vanligvis.
  • Anker (valgfritt): Dette er en indikator som peker til en bestemt del av en side. Ankeret begynner vanligvis med «#» etterfulgt av en identifikator.
  • Spørring (valgfritt): Dette er ofte brukt for å sende parametere til en dynamisk nettside. Det begynner vanligvis med «?» etterfulgt av parametre og verdier.

Sammen gir disse komponentene en nøyaktig adresse til ressursen på internett, slik at brukere og nettlesere kan finne og få tilgang til den.

URL-er er grunnleggende for måten vi navigerer på internett, da de gir oss muligheten til å enkelt gå til nettsteder, laste ned filer og få tilgang til digitalt innhold over hele verden.